Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności      
AKCEPTUJĘ

Złote mleko – odżywiający przepis (opcja wegańska) – czy warto dodawać ghee i miód?

W ajurwedzie zakochałam się dawno temu, głównie dlatego że podchodzi do zdrowia holistycznie i indywidualnie, biorąc po uwagę moc żywiołów, o których większość ludzi nie myśli, a które tak dobrze pozwalają nam połączyć się znów z naturą. 

W swej tysiącletniej mądrości, Ajurweda zaleca używanie kilku składników pochodzenia zwierzęcego, które mają niesamowitą moc uzdrawiania. Dwa z nich występują w tym przepisie, i tych dwóch używam sporadycznie, sięgając tylko po najbardziej godne zaufania źródła. Są to masło klarowane (ghee) oraz miód. 

Ghee, w przeciwieństwie do innych tłuszczów, obfituje w kwas masłowy z grupy kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Bakterie obecne w naszych jelitach zamieniają błonnik pokarmowy w kwas masłowy, a uzyskaną w ten sposób energię wykorzystują do wzmacniania ścian jelit. Jeśli jednak mamy lekkie zaburzenia trawienne proces ten może nie działać jak należy. Masło ghee wzmacnia ściany jelit i wzmacnia organizm, dając mu łatwą do spożytkowania energię. Badania dowodzą także, że prawidłowa podaż kwasu masłowego sprzyja wytwarzaniu limfocytów T w jelicie, co prowadzi do wzmocnienia układu immunologicznego organizmu. Dodatkowo, jest to tłuszcz na którym można swobodnie smażyć i gotować, gdyż ma bardzo trwałą strukturę kwasów tłuszczowych (o czym pisałam już wcześniej TUTAJ)

Miód za to, jest bogaty w probiotyki i minerały a swoją słodyczą uziemia i dodaje energii. Balansuje wszystkie trzy dosze, działa przeciwpasożytniczo i bakteriobójczo. W smaku, prawdziwy miód jest słodki, ale i lekko ostry/gryzący, cierpki i pachnie ulem, co jest oznaką tego, jakiej owy miód jest jakości. 

W ajurwedzie miód jest wspaniałą substancją nośną, co oznacza że potęguje działanie wszystkiego, z czym się go zmiesza. Dlatego warto dodawać go do przypraw takich jak kurkuma czy kardamon w złotym mleku, aby spotęgować ich leczniczy wpływ. 

W Polsce znajduje się wiele małych prywatnych pasiek, które sprzedają miody dobrej jakości, bardziej etyczne niż te produkowane masowo. Może masz w swojej okolicy kogoś, komu możesz zaufać, że etycznie produkuje miód i dobrze traktuje swoje pszczółki. Wtedy polecam dodanie miodu do swojej diety, jako lokalny produkt, wspierając tym samym lokalnych pszczelarzy, nawet jeśli taki miód będzie dwa razy droższy niż ten z supermarketu. 

Z masłem ghee jest nieco trudniej. O ile pszczoły mieszkają w drewnianych budkach zwanych ulami, tak krowa potrzebuje obory i pastwiska. Masło ghee ma tylko sens jeśli jest wyprodukowane z mleka od krów z chowu na pastwisku. W przeciwnym wypadku, masło nie będzie nawet w połowie tak dobrym produktem, nie wspominając już o etyczności przemysłu mleczarskiego. 

O tłuszczach pisałam obszernie TUTAJ, zachęcam was do artykułu o tym który olej/tłuszcz jest dla nas najlepszy, a o witaminie K2 więcej napiszę niedługo, a dokładniej o tym, skąd pochodzi ta witamina i co nam daje. 

Osobiście robię sama masło ghee jeśli dostanę dobre masło, lub kupuję ghee easy, które słynie z tego, że krowy są chowane etycznie na pastwiskach. 

Oczywiście te dwa produkty można zastąpić olejem kokosowym oraz syropem z agawy, jednak wtedy pojawiają się inne nurtujące pytania, czy te składniki są pozyskiwane w sposób korzystny dla środowiska, czy agawa i kokos nie stają się towarem masowej produkcji niszcząc w ten sposób naturalny ekosystem? 

To jest temat na osobna debatę, tymczasem zostawiam was z przepisem na pyszne złote mleko, który możecie zrobić na swój sposób, dodając do niego to co uważacie, ze odżywi was najlepiej. 

Sat nam. 

 Składniki:
 1 szkl mleka roślinnego
 3-5 nitek szafranu (opcjonalnie)
 Szczypta kardamonu
 Duża szczypta cynamonu 
 Duża szczypta kurkumy 
 1/4ł startego imbiru lub szczypta suszonego
 Odrobina masła klarowanego (1/2ł)(opcjonalnie) 
 Miód (1ł) opcjonalnie
 (Podwój składniki jeśli dla dwojga).  
Przygotowanie: 
Jeśli używasz, szafran zalej trzema łyżkami wody i zostaw na 10 min aby puścił kolor 
Podgrzej mleko żeby było gorące, nie gotuj do bulgotania. 
Dodaj kardamon, cynamon, kurkumę i zaparz ale nie gotuj. Najlepiej pod przykryciem. 
Opcjonalnie dodaj masło ghee i miód lub inne słodzidło.  
Na koniec dodaj szafran razem z wodą, w której się moczył. 

Napój wzmacnia siły życiowe i uspokaja. Można pić przed snem. 

Latte z zojo

Szybszym sposobem na złote mleko jest formuła Golden Adapto Latte od ZOJO. Jest to wegańska formuła którą szybko możesz wykonać w domu lub w pracy, dodając do niej jedynie podgrzanej wody. W składzie zawiera organiczne mleko kokosowe w proszku, kurkumę oraz czarny pieprz i cynamon. Mocno rozgrzewa więc jest idealne na zimne dni lub przy spadku odporności. Dodaj ulubiony słodzik i gotowe.

Dodaj komentarz