Owsianka klasyczna bananowo-orzechowa
Owsianki ostatnio krążą w sieci. Wymyślają najróżniejsze dodatki, posypki i polewy. Uwielbiam nowości i pyszności szczególnie jak są naturalne i zdrowe. Ostatnio widziałam gdzieś czekoladową owsiankę z pomarańczą i zdecydowałam się spróbować. Niestety, taka wersja okazała się nie trafić w moje, przysięgam, niezbyt wymagające kubki smakowe. Więc pokazuję wam czego ja potrzebuję do szczęścia w owsiance, nie przesadzając z dodatkami, wypełniając miskę słodyczą ale też wszystkim czego twój organizm potrzebuje. Ok, nasiona goji i chia nie są lokalne, nie każdy ma je w domu, ale zamiast nich można dodać więcej siemienia lnianego oraz żurawinę, rodzynki lub śliwki. Te dostaniecie w każdym sklepie, patrz tylko czy nie są z dodatkiem oleju lub cukru!
Nie rozwodząc się zbytnio nad zaletami tego rodzaju śniadań (a jest ich wiele) zachęcam was do owsianek. Oto moja zwykła owsianka z bananem, cynamonem i masłem orzechowym.
Składniki: 1 banan 0,5 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka siemienia lnianego zmielonego 1 łyżeczka nasion chia zmielonych 0,5 łyżeczki cynamonu szklanka wody/mleka roślinnego jagody goji/rodzynki/daktyle garść ulubionych orzechów 1 łyżka masła orzechowego Opcjonalnie: gałka muszkatołowa (szczypta) białko roślinne (z grochu, 1 czubata łyżeczka) jogurt (kokosowy/sojowy/krowi najlepiej jak najbardziej naturalny) miód lub syrop z agawy
Jak ją przyrządzam w max 15 minut?
Wodę/mleko roślinne zagotuj w garnuszku dodając do wody połowę pokrojonego banana w plastry lub kostkę. W miseczce wymieszaj płatki, cynamon, siemię i nasiona chia, opcjonalnie białko z grochu i wrzuć do gotującej się wody z bananem. Jeśli mieszanka będzie za gęsta, dodaj wody lub mleka roślinnego. Gotuj na małym ogniu 3-4 min mieszając, wyłącz i przykryj pokrywką, odstaw na minutę.
Pokrój resztę banana w plastry. Do miseczki wrzuć owsiankę, dodaj banana, goji lub inne suszone owoce, posyp orzechami i dodaj masło orzechowe. Opcjonalnie dodaj łyżkę stołową jogurtu, posyp gałką muszkatołową i/lub polej miodem lub syropem z agawy.
Proste i pożywne danie na śniadanie w kilka minut. Jeśli nie masz czasu zjeść przed wyjściem do pracy, zapakuj do słoika. Lepsze to niż niejedna kanapka na wynos, wykonanie tej owsianki zajmuje ok. 10-15 min. Można też eksperymentować!!
Smacznego!