Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności      
AKCEPTUJĘ

Owsianka klasyczna bananowo-orzechowa

Owsianka klasyczna bananowo-orzechowa

Owsianki ostatnio krążą w sieci. Wymyślają najróżniejsze dodatki, posypki i polewy. Uwielbiam nowości i pyszności szczególnie jak są naturalne i zdrowe. Ostatnio widziałam gdzieś czekoladową owsiankę z pomarańczą i zdecydowałam się spróbować. Niestety, taka wersja okazała się nie trafić w moje, przysięgam, niezbyt wymagające kubki smakowe. Więc pokazuję wam czego ja potrzebuję do szczęścia w owsiance, nie przesadzając z dodatkami, wypełniając miskę słodyczą ale też wszystkim czego twój organizm potrzebuje. Ok, nasiona goji i chia nie są lokalne, nie każdy ma je w domu, ale zamiast nich można dodać więcej siemienia lnianego oraz żurawinę, rodzynki lub śliwki. Te dostaniecie w każdym sklepie, patrz tylko czy nie są z dodatkiem oleju lub cukru!

Nie rozwodząc się zbytnio nad zaletami tego rodzaju śniadań (a jest ich wiele) zachęcam was do owsianek. Oto moja zwykła owsianka z bananem, cynamonem i masłem orzechowym.

Goji może i nie lokalne ale zawierają największą ilość przeciwutleniaczy
Składniki:
1 banan
0,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka siemienia lnianego zmielonego 
1 łyżeczka nasion chia zmielonych
0,5 łyżeczki cynamonu
szklanka wody/mleka roślinnego
jagody goji/rodzynki/daktyle
garść ulubionych orzechów
1 łyżka masła orzechowego

Opcjonalnie:
gałka muszkatołowa (szczypta)
białko roślinne (z grochu, 1 czubata łyżeczka)
jogurt (kokosowy/sojowy/krowi najlepiej jak najbardziej naturalny)
miód lub syrop z agawy

Jak ją przyrządzam w max 15 minut?

Wodę/mleko roślinne zagotuj w garnuszku dodając do wody połowę pokrojonego banana w plastry lub kostkę. W miseczce wymieszaj płatki, cynamon, siemię i nasiona chia, opcjonalnie białko z grochu i wrzuć do gotującej się wody z bananem. Jeśli mieszanka będzie za gęsta, dodaj wody lub mleka roślinnego. Gotuj na małym ogniu 3-4 min mieszając, wyłącz i przykryj pokrywką, odstaw na minutę.

Pokrój resztę banana w plastry. Do miseczki wrzuć owsiankę, dodaj banana, goji lub inne suszone owoce, posyp orzechami i dodaj masło orzechowe. Opcjonalnie dodaj łyżkę stołową jogurtu, posyp gałką muszkatołową i/lub polej miodem lub syropem z agawy.

Proste i pożywne danie na śniadanie w kilka minut. Jeśli nie masz czasu zjeść przed wyjściem do pracy, zapakuj do słoika. Lepsze to niż niejedna kanapka na wynos, wykonanie tej owsianki zajmuje ok. 10-15 min. Można też eksperymentować!!

Smacznego!

Dodaj komentarz