O mnie

Mam na imię Monika i dzięki pewnym wydarzeniom w moim życiu, zafascynowałam się potencjałem odżywiania w odzyskaniu zdrowia i utrzymaniu równowagi. Nie dietą w potocznym znaczeniu, nie odchudzaniem, ale właśnie zrównoważonym i świadomym odżywianiem możemy wpływać na jakość swojego życia. Jestem przekonana, że odpowiednio odżywiając swoje ciało i swojego ducha, mamy ogromny wpływ na zdrowie, nawet borykając się z poważnymi chorobami chronicznymi. Wierzę, że wiele chorób współczesnych jest spowodowanych ciągle pogarszającą się jakością pożywienia i nieodpowiednim doborem zawartości talerza przez wielu z nas. Dodatkowo, żyjemy w czasach nieustannego przebodźcowania i ciężko nam słuchać własnego ciała, a tym bardziej reagować na jego sygnały. W tym często pomaga właśnie yoga. 

Wiedza, którą wam przekazuje jest oparta na badaniach naukowych i wielu krytycznych analizach dokonywanych przez lekarzy, naukowców oraz przeze mnie. Przepisy, które wam prezentuję, bazują na diecie roślinnej, jednak nie zawsze są w pełni pozbawione produktów odzwierzęcych. Od dawna interesuję się utworzeniem zbilansowanej diety wegańskiej i z czasem jestem tylko bardziej świadoma, jak trudno jest zapewnić sobie wszystkiego, czego nam potrzeba, nie jedząc produktów odzwierzęcych. Dlatego dodaję do moich przepisów opcję np. masła ghee od krów z wolnego wybiegu i wypasanych na trawie, które ma niesamowicie lecznicze właściwości nie tylko z punktu widzenia ajurwedy, lub jaja od kur również z chowu na trawie. Moje przepisy mają za zadanie pokazać jak łatwe może być roślinne zdrowe odżywianie, gdyż nie każda dieta pozbawiona mięsa jest z automatu lepsza. Łatwo przy tym o niedobory a rosnący popyt na przetworzone produkty wegańskie sprawia, że zbilansowana i naturalna dieta wegańska staje się jeszcze trudniejsza. 

Blog ten jest ścieżką do świadomego odżywienia aby zapewnić sobie wszystkie te minerały i witaminy, które były dostępne dla nas przed uprzemysłowieniem produkcji żywności. Masowe produkcje wyjałowiły nie tylko nasze gleby, ale zmieniły cały skład wielu niegdyś bogatych odżywczo produktów. O wielu z nich dowiesz się w artykułach i większość moich informacji będzie poparta źródłami, badaniami, wypowiedziami lekarzy i naukowców. 

Nie chcę ślepo promować diety wegańskiej, bo to nie ona uratuje nas i świata. Moim celem jest zbilansowanie diety tak, abyśmy i my i zwierzęta otrzymali zasłużone zdrowie i szczęśliwe życie. 

Oprócz jedzenia na talerzu, chciałabym was zachęcić do odżywiania na macie. Yoga stała się dla mnie codziennością, oddech niematerialnym pokarmem, i bez ćwiczeń czułabym że dalej czegoś mi brakuje. Yoga jako filozofia a nie jako pozycje rozciągające, jest mocno związana z codziennym życiem, w tym i z odżywianiem. Oprócz różnych ciekawostek, badań i wiedzy antycznej, będę się z wami dzielić leczniczymi właściwościami yogi na nasze ciała. 

Po studiach psychologii zainteresowałam się jogą a krótko potem, dietetyką. Jako psycholog, nauczycielka hatha i Vinyasa yogi (RYT 500h), oraz kursant dietetyki, pragnę połączyć te dziedziny oferując kompleksowe zdrowie. 

Zapraszam do lektury, do shareowania, komentowania i do długiego, zdrowego życia!

Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności      
AKCEPTUJĘ