Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności      
AKCEPTUJĘ

O mnie

Mam na imię Monika i dzięki pewnym wydarzeniom w moim życiu, zafascynowałam się potencjałem odżywiania w odzyskaniu zdrowia i utrzymaniu równowagi. Nie dietą w potocznym znaczeniu, nie odchudzaniem, ale właśnie zrównoważonym i świadomym odżywianiem możemy wpływać na jakość swojego życia. Jestem przekonana, że odpowiednio odżywiając swoje ciało i swojego ducha, mamy ogromny wpływ na zdrowie, nawet borykając się z poważnymi chorobami chronicznymi. Wierzę, że wiele chorób współczesnych jest spowodowanych ciągle pogarszającą się jakością pożywienia i nieodpowiednim doborem zawartości talerza przez wielu z nas. Dodatkowo, żyjemy w czasach nieustannego przebodźcowania i ciężko nam słuchać własnego ciała, a tym bardziej reagować na jego sygnały. W tym często pomaga właśnie yoga. 

Wiedza, którą wam przekazuje jest oparta na badaniach naukowych i wielu krytycznych analizach dokonywanych przez lekarzy, naukowców oraz przeze mnie. Przepisy, które wam prezentuję, bazują na diecie roślinnej, jednak nie zawsze są w pełni pozbawione produktów odzwierzęcych. Od dawna interesuję się utworzeniem zbilansowanej diety wegańskiej i z czasem jestem tylko bardziej świadoma, jak trudno jest zapewnić sobie wszystkiego, czego nam potrzeba, nie jedząc produktów odzwierzęcych. Jest to jak najbardziej możliwe, prowadzić zupełnie roślinny styl życia i właśnie do tego dążę posiłkując się najnowszą wiedzą oraz słuchając swojego ciała. Wybór nie używania produktów zwierzęcych stawia kilka wyzwań na naszej drodze, dlatego dodaję czasem do moich przepisów opcje użycia: np. masła ghee od krów z wolnego wybiegu i wypasanych na trawie, które ma niesamowicie lecznicze właściwości nie tylko z punktu widzenia ajurwedy; lub jaja od kur również z chowu na trawie, najlepiej pozyskiwać po znajomości od kogoś kto ma kilka kur. Moje przepisy mają za zadanie pokazać jak łatwe może być roślinne zdrowe odżywianie, gdyż nie każda dieta pozbawiona mięsa jest z automatu lepsza. Łatwo przy tym o niedobory a rosnący popyt na przetworzone produkty wegańskie sprawia, że zbilansowana i naturalna dieta wegańska staje się trudniejsza. 

Blog ten jest ścieżką do świadomego odżywienia zapewniając sobie wszystkie minerały i witaminy, które były dostępne dla nas przed uprzemysłowieniem produkcji żywności. Masowe produkcje wyjałowiły nie tylko nasze gleby, ale zmieniły cały skład wielu niegdyś bogatych odżywczo produktów. O wielu z nich dowiesz się w artykułach i większość moich informacji będzie poparta źródłami, badaniami, wypowiedziami lekarzy i naukowców. Przez rozwój gospodarki i ciągle rosnący popyt, globalne uprzemysłowienie coraz więcej z nas odcina się od matki ziemi, od naszej matki natury. Odcinamy się od swojego ciała i od swoich korzeni. Nie obcujemy z naturą poprzez nasze ciało, jak kiedyś, gdy nie istniał wyobrażony świat online’u, gdy chodzenie boso po trawie nie było niczym dziwnym ani rzadkim.  

Oprócz jedzenia na talerzu, chciałabym was zachęcić do odżywiania na macie. Yoga stała się dla mnie codziennością, oddech niematerialnym pokarmem, uziemieniem i uczczeniem cielesnego doświadczania otoczenia. Yoga jako filozofia a nie jako pozycje rozciągające, jest mocno związana z codziennym postępowaniem, w tym i z odżywianiem. Oprócz różnych ciekawostek, badań i wiedzy antycznej, będę się z wami dzielić leczniczymi właściwościami yogi na nasze ciała. 

Po studiach psychologii zainteresowałam się jogą a krótko potem, dietetyką. Jako psycholog, nauczycielka hatha i Vinyasa yogi (200 hatha vinyasa & 300h spanda vinyasa school) oraz dietetyk, pracuję nad energią czakralną i pragnę połączyć te dziedziny jako droga do uzyskania kompletnego zdrowia. 

Zapraszam do lektury, do shareowania, komentowania i do kontaktu!

Namaste.