Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności      
AKCEPTUJĘ

Moje Kimchi – prosty przepis dla każdego (wegańskie)

Już kilka przepisów z dodatkiem kimchi się u mnie pojawiło, dlatego dzielę się z wami moim przepisem na tę kiszoną kapustę pekińską. Ta roślina, chociaż zwana pekińską, coraz częściej uprawiana jest również Polsce. W klimacie Polskim najlepiej zbierać ją na jesieni, co pozwoli ci zaopatrzyć się w kimchi na całą zimę!

Ja osobiście robię lub jem kimchi gdy mam ochotę, co jest możliwe tylko dzięki temu, że obecnie rolnictwo nie koniecznie stosuje się do pór roku. Moim nowym postanowieniem jest zagłębić się w rytm ziemi i cykle matki natury, połączyć się z nią, respektować jej energię i możliwości i sięgać głównie po warzywa sezonowe. Ale jakkolwiek pięknie to nie brzmi, jest to proces, trudny proces, ponieważ przyzwyczaiłam się przez ostatnie naście lat, że mam niemal zawsze wszystko, na co mam ochotę. I to nie tylko dzięki mrożonkom.

Składniki:

  • 1/4 szklanki soli (bez jodu) 
  • 6 szklanek wody
  • 1 głowa kapusty napa
  • 1 słodkie jabłko
  • 1/2 cebuli lub 1 mniejsza
  • ok. 3cm imbiru
  • 3 łyżki chilli gochugaru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 zielone dymki 
  • 2 marchewki
  • opcjonalnie daikon (rzodkiew japońska) wtedy 1 marchew wystarczy

Przygotowanie:

Oddziel dwa duże liście kapusty pekińskiej i odstaw, a resztę pokrój na kwadraciki i zalej osoloną wodą (6 szkl. wody + 1/4 szkl. soli) i odstaw na min. 2 max 12 godzin w dużej misce.

Po tym czasie, jabłko, cebulę, czosnek, imbir, gochugaru zmiksuj dodając około 1/2 szklanki osolonej wody z namoczenia kapusty.

Marchewkę (i opcjonalnie daikon) pokrój na cieniutkie plasterki albo długie cieniutkie paseczki. Dymkę na małe kawałeczki. 

Odsącz namoczoną w soli kapustę, dodaj marchewkę i dymkę i zalej sosem mieszając dobrze wszystko. Soki nadal będą puszczać, przełóż do słoika wszystko i obciąż np. drugim mniejszym słoikiem aby wszystko w miarę możliwości się znużyło w płynie. 

Odstaw w ciemne miejsce, nie za zimne nie za ciepłe, w temp pokojowej, na 3 dni (ja zostawiłam na tydzień ale trzeba sprawdzać czy nic się nie dzieje, czy wszystko jest zanurzone i czy osolenie wody wystarczające aby zapobiec pleśni). Sprawdź smak i jak będzie wystarczająco zakwaszone, schowaj do lodówki!

Smacznego

Kiedyś sprzedawałam moje kimchi, jest wegańskie, bez cukru i proste do zrobienia!

Dodaj komentarz