Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności      
AKCEPTUJĘ

Kalafior wolno pieczony w glinianym garnku (wegański)

Długo zastanawiałam się co przygotować z wielkiego i dumnego kalafiora, którego kupiłam zamiast brokuła. Brokuły są często pakowane w plastikową folię, co zniechęca mnie do ich kupowania. A kalafiora można kupić ładnie otoczonego wielkimi jego liśćmi. I tyle można też z niego przyrządzić… Od pieczonego kalafiora w całości, przez kotlety kalafiorowe, po pizze z ciasta kalafiorowego. Tego ostatniego jeszcze nie probowałam, ale może niedługo spróbuję swoich sił. 

Zdecydowałam się wykorzystać gliniane naczynie z przykrywką i upiec kalafiora z cebulą i czosnkiem w sosie jakby pieczeniowym. Wolno pieczone warzywa wydzielające swoje soki przenikają się smakiem przypraw, miękną i są bardzo proste w przygotowaniu. Poniżej przepis! 

Składniki:
1 głowa kalafiora 
2 cebule
czosnek (jak dałam 5 zębów) 
Sos:
koncentrat pomidorowy lub paprykowy (3Ł)
oliwa z oliwek lub olej kokosowy rozpuszczony (3Ł)
sól zwykła lub kala namak (1ł)
pieprz (1ł)
kumin (1ł)
papryka ostra i słodka (po 1ł)
papryka wędzona (opcjonalnie) (1ł)
płatki drożdżowe (3Ł)
cytryna lub ocet jabłkowy (sok z połowy cytryny lub 3ł octu)
syrop z agawy lub daktylowy (1ł)
bazylia świeża lub suszona (1ł)
opcjonalnie:
odrobina wody lub bulionu (pół szklanki)
Procedura:
Piekarnik nagrzać na 180 st. Przygotować garnek gliniany do pieczenia (może być szklany, ważne aby miał pokrywę).
Kalafiora umyć i podzielić na duże kwiaty. Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić na pióra, czosnek niekoniecznie. 
Wrzucić wszystko do naczynia żaroodpornego. Sos przygotować mieszając wszystkie przyprawy z koncentratem pomidorowym, syropem, cytryną, oliwą. 
Opcjonalnie można rozcieńczyć sos wodą lub bulionem aby łatwiej było wymieszać go z warzywami. 
Wymieszać sos z warzywami i piec 45 min - 1 godz. 
Warzywa mają być miękkie, rozpadające się, pełne sosu. 

Do tego dania świetnie nadaje się hummus i chleb, lub ryż. Można jeść również samego kalafiora, bo i czemu nie?!

Dodaj komentarz