Jako, że mamy obecnie ciągle rosnący trend na bowle, to i ja zdecydowałam się zrobić jesienną michę! Lubię używać sezonowych warzyw i owoców więc ostatnio kupiliśmy kilogram ziemniaków i cebuli a czosnek zawsze mamy pod ręką. Do tego, dla urozmaicenia
koloru, wrzuciliśmy brokuła. I oto powstał kolorowy bowl, z trochę mniej lokalnym źródłem białka, bo z tofu. Osobiście kupuję tofu ekologiczne gdziekolwiek jestem, bo niestety inne produkty sojowe robione są z soi genetycznie modyfikowanej odpornej na pestycydy, które i tak są obecne w innych warzywach i owocach, choć powszechnie przyjęte, jakoby w nieszkodliwych ilościach.
Jeśli chodzi o tłuszcz w tym daniu, można użyć masła ghee (masło klarowane, tylko od krów z chowu na trawie polecam tę markę) lub oleju kokosowego (znajdziesz tutaj), albo pominąć tłuszcz do smażenia, poddusić na sosie sojowym z octem balsamicznym lub na
bulionie warzywnym jeśli masz odrobinę pod ręką (kupny taki lub taki, choć najlepiej zrobić domowy). Ja polecam na koniec posypać prażonymi pestkami dyni i/lub posypać kolendrą.
W przepisie znajdziesz kilka opcji aby dostosować danie do wersji bez oleju, bądź do tego co akurat masz pod ręką. Aby nie przedłużać, polecam to danie wszystkim wielbicielom ziemniaków i sezonowych, rozgrzewających, prostych potraw!
Jesienny Sezonowy Bowl
Składniki: • 1 paczka tofu bio 250g • 6/7 młodych ziemniaków • 1 Cebula • 3 ząbki czosnku • 1 głowa brokuła pokrojona na mniejsze główki • Imbir 1,5 cm pokrojony lub starty • 3Ł Sos sojowy + 1Ł ocet balsamiczny/bulion wege - domowy lub kupny (1 mała szklanka) • 1ł Masło ghee/olej kokosowy - mozna pominąć w opcji bez tłuszczu • Płatki drożdżowe nieaktywne - 3 łyżki • Przyprawy: sól, czarny pieprz (0.5ł), ziarna musztardy, kumin, rozmaryn, kozieradka (1ł każda) • Sok z 0.5 cytryny • Opcjonalnie: świeża kolendra, prażone pestki dyni bez oleju Ł - Łyżka stołowa; ł - łyżeczka
Przygotowanie:
- Zalej ziemniaki wodą i ugotuj do miękkości. Jeśli masz czas i chcesz zwiększyć potencjał odżywczy ziemniaków dla bakterii jelitowych, odstaw do ostygnięcia po czym odgrzej ponownie.
- Krótko ugotuj brokuła na parze lub odrobinie wody aby zmiękł. Wystarczy 5 min na
odrobinie wrzącej wody. - Pokrój warzywa i tofu. Wlej na patelnię olej/sos sojowy + balsamico/odrobinę bulionu i
wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Podduś/podsmaż aż zmięknie. - Dodaj przyprawy: ziarna musztardy, kumin, kozieradka, pieprz. Gotuj dodawając bulionu lub wody jeśli przywrze do patelni.
- Gdy przyprawy się połączą, dodaj brokuła i połącz z przyprawami.
- Dodaj płatki drożdżowe do brokuła i wymieszaj. Dosól w razie potrzeby.
- Ziemniaki ugotowane, jeśli ostudzone wrzuć z powrotem do garnuszka, dodaj odrobinę
bulionu/wody/oleju i przysyp rozmarynem i solą. Niech przesiąkną przyprawą. - Brokuła przełóż do misek/bowli i na tej samej patelni podsmaż tofu łącząc z pozostałymi przyprawami. Dodaj sosu sojowego lub bulionu aby połączyć smaki.
- Ziemniaki po 5-7 minutach gotowania przełóż do misek/bowli.
- Dodaj tofu i całość skrop cytryną.
- Udekoruj kolendrą, posyp prażonymi ziarnami i gotowe!
Do pobrania przepis: