Jaglanka czekoladowo śliwkowa
Kasza jaglana jest wielce niedoceniana. Przez swój goryczkowy posmak spadła na liście najlepszych kasz daleko za komosę ryżową (quinoa), za kus kus, a nawet za kaszę gryczaną. Wiec, dla odważnych, oto przepis na jaglankę. Jeśli macie chwilowo dosyć owsianki, szukacie czegoś nowego, jest to alternatywa, choć podobna i w wyglądzie i w doborze dodatków.
Kasza jaglana potrafi być niezmiernie wdzięczną kaszą, można z nią robić sałatki lub miksować w formę ciasta. A jej właściwości, wymieniając tylko kilka, to przywrócenie równowagi kwasowo zasadowej organizmu, poprawa przemiany materii, działanie rozgrzewające, zawiera minerały tj. żelazo, magnez i potas, oraz jest bezglutenowa.
Pamiętaj aby ją dobrze wypłukać przed ugotowaniem. Poniżej jeden pomysł na dodanie jej czasem do jadłospisu!
Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka mleka roślinnego lub więcej do polania Cynamon Gałka muszkatołowa Gorzka czekolada lub kakao Cztery śliwki suszone Masło orzechowe lub orzechy Opcjonalnie: jogurt roślinny, agawa lub inny słodzik (u mnie chwilowo stewia)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłucz przed ugotowaniem, po czym wrzuć do garnka przykrywając wodą. Doprowadź do wrzenia, dodaj przyprawy i dolej mleko roślinne. Zmniejsz ogień, gotuj pod przykrywką.
Gotuj na małym ogniu ok. 10-15 min, mieszając co jakiś czas. Kasza ma być dobrze ugotowana, lepiej jak jest rozgotowana, niż zbyt zbita i gęsta, dlatego jeśli potrzeba dodaj więcej wody lub mleka roślinnego.
Gdy kasza zacznie się rozpadać, zdejmij z ognia, wrzuć pokrojone śliwki, pokruszoną gorzką czekoladę, zamieszaj raz i odstaw na parę minut.
Wyłóż do miseczki i dodaj jogurt lub lekko zwilż mlekiem roślinnym, polej agawą lub innym słodzikiem, a na koniec wrzuć łychę masła orzechowego lub garść orzechów.
Udekorować możesz posypując kakao!
Smacznego!