Humms jest jednym z moich ulubionych smarowideł. Kocham smaki bliskiego wschodu, a w hummusie znajduję idealne połączenie kwasoty cytryny, cierpkiego tahini, gorzkawego kumin, oraz słodyczy – w moim przepisie dodaję cynamon oraz daktyla. Hummus na pierwszy rzut oka, w prawie każdym przepisie wygląda tak samo, jednak nie zawsze wychodzi tak dobrze jak ten w restauracji. Przyczyną może być to, że hummus najlepiej wychodzi z mocno rozgotowanej cieciorki. Dodatek mleka roślinnego dodaje mu lekkości, która tradycyjnie w niektórych rejonach, uzyskiwana jest np. za pomocą jogurtu. Do tego, dobrze mieć wytrzymały blender i ostre noże, wtedy wychodzi niebiańsko kremowy!
Składniki: 1 puszka/słoik ciecierzycy sklepowej lub 3/4 szklanki suchej do ugotowania 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki (60 g) tahini 4 łyżki (40 ml) soku z cytryny (lub więcej do smaku) 1/3 łyżeczki soli lub więcej do smaku 1/2 łyżeczki kminku mielonego 4 łyżki (40 ml) mleka roślinnego (lub więcej dla bardziej kremowego hummusu) 2-3 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczka cynamonu Opcjonalnie: 1 daktyl Świeża pietruszka/kolendra do podania
Przygotowanie:
Hummus można przygotować prosto ze słoika/puszki, jednak im więcej ich robię, tym lepiej wiem, że najlepszy hummus wychodzi z cieciorki, która jest bardzo dobrze ugotowana, która sie rozpada. Jeśli masz w domu szybkowar, osiągniesz to dużo łatwiej i szybciej, jednak każdą cieciorkę należy wpierw wymoczyć. Ja moczę nawet 12h.
Ciecierzycę wymoczoną wrzuć do garnka z sodą i gotuj aż będzie zupełnie miękka, często jest to nawet 1h. Jeśli masz kupną w słoiku lub puszce, odsącz ją i wrzuć do garnka zalewając wodą, dodaj sody i podgotuj około 15 min, aż cieciorka będzie jeszcze bardziej miękka. Odsącz i odstaw na chwilę aby przestygła.
W międzyczasie, w blenderze zmiksuj wszystkie pozostałe składniki. Przyprawy, tahini, mleko, cytrynę, czosnek i ew. daktyla (daktyl dodaje lekkiej słodyczy, którą ja osobiście uwielbiam, ale nie jest on niezbędny do wspaniałego hummusu).
Następnie dodaj cieciorkę i zmiksuj wszystko razem dodając więcej mleka roślinnego jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję (mleko roślinne najlepiej niesłodzone, sojowe dobrze dodaje kremowego smaku).
Jeśli lubisz pietruszkę w hummusie, dodaj do blendera. Jeśli nie, to udekoruj miseczkę po. Możesz posypać słodką papryką lub ziarnami sezamu dla dekoracji i dodatkowego smaku.