Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności      
AKCEPTUJĘ

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy z polewą z batata (a la brownie)

Znów eksperymentuję w kuchni. Śniło mi się, że jem czekoladowe lody i obudziłam się z ogromną ochotą na czekoladę. Więc postanowiłam zrobić ciasto nieoczywiste. Inspiracji szukałam z internecie, bo jest wiele już przepisów na brownie z fasoli, ciecierzycy czy nawet z buraka. Mając kilka słoików ciecierzycy w domu, stwierdziłam że to z niej wykonam ciasto. Dodatkowo, bataty mają w sobie tyle słodyczy oraz lekkości, że stały się idealną bazą na polewę. Poszukałam kilku inspiracji w przepisach online, aż wpadłam na pomysł, który musiałam wypróbować.

Ciasto z ciecierzycy nie jest lekkie, nie wyrasta jak na drożdżach z pszenicą. Jest bardziej podobne do brownie, sycące i zaspokoi twoją ochotę na czekoladę. Kakao bardzo dobrze maskuje delikatny smak cieciorki, więc nikt z moich „testujących” nie wyczuł ani cieciorki ani batata.

Dodatkowo, wypieki ciast na drożdżach wymagają dokładnych pomiarów składników, inaczej ciasto może nie wyrosnąć i wychodzi zakalec. Ponieważ w tym przepisie nie ma ani jaj ani drożdży, a ciasto może jedynie odrobinę wyrosnąć po dodaniu sody oczyszczonej, nie musisz się obawiać idealnych pomiarów. Możesz dodać trochę więcej cukru, trochę więcej oleju lub mąki kokosowej. Ciasto powinno Ci wyjść tak samo dobrze, jeśli dodasz wystarczająco kakao (jak najlepszej jakości, gorzkie) i słodzidła w postaci agawy, ksylitolu, cukru kokosowego czy daktyli – wszystkie się sprawdzają, a który wybierzesz zależy już od twoich preferencji.

Ja lubię gorzką czekoladę, więc dodaję dużo kakao a słodzę odrobiną daktyli. Dodaję ksylitolu jeśli czuję, że przydałoby się więcej słodkiego, aby to nie ksylitol był głównym słodzikiem. Masło arachidowe (fistaszkowe czy z orzechów ziemnych – to wszystko to samo) możesz zastąpić każdym innym – z migdałów, nerkowców czy orzechów laskowych.

Pozwól sobie na eksperyment i zrób ciasto ze składników, z których zwykle zrobiłabyś/zrobiłbyś curry lub inna potrawkę raczej wytrawną! Oto przepis:

Ciasto
1 Słoik ciecierzycy (400g po odsączeniu)
1 Jabłko
Olej arachidowy lub kokosowy (1/4 cup) 
2 łyżki masła orzechowego
3 lub 4 łyżki kakao
3 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej
1 szklanka daktyli  
1/2 lub 1/4 łyżeczki soli (zobacz czy twoje  masło orzechowe jest solone lub czy ciecierzyca ma dodatek soli)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 szklanki mleka roślinnego  
Polewa
1 mały batat
Garść nerkowców 
2 łyżki Kakao
1-2 łyżki oleju kokosowego lub arachidowego 
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki miodu lub ksylitolu (inne słodzidła też dozwolone)  
Opcjonalnie
Orzechy na posypkę
Suszone owoce (ja uwielbiam śliwkę)
Więcej kakao do posypania 
Przybory:
Dobry blender (ręczny lub kielichowy)
Miska
Tortownica nieduża (ok 20-24cm śr.)

Przygotowanie:
Aby zrobić polewę, pokrój batata na kawałki (mogą być dość duże).
Wrzuć do garnuszka razem z nerkowcami i przykryj małą ilością wody.
Doprowadź do wrzenia i gotuj aż bataty będą mięciutkie.
W tym czasie nerkowce też nabiorą wody, chodzi o to aby były miękkie, cały proces powinien zając koło 15 minut.
Odsącz bataty i nerkowce i pozwól im ostygnąć. 
Następnie do tego samego garnuszka wrzuć odsączoną i przepłukaną  cieciorkę, zalej świeżą wodą i gotuj przez 10 minut.
Cieciorkę gotujemy mimo że w słoiku jest już ugotowana, po to aby była bardzo miękka. 
Obierz jabłko i pokrój na kawałki. Dodaj do cieciorki i gotuj do miękkości kolejne 5-10 minut.
Następnie odsącz wodę, gorącą cieciorkę i jabłko wymieszaj z pokrojonymi daktylami aby zmiękły  i odstaw do ostygnięcia.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. 
Bataty wrzuć do kielicha i dodaj resztę składników na polewę.
Jeśli masz problem ze zblenodwaniem, możesz dodać odrobiny mleka roślinnego, konsystencją wciąż powinna być bardzo stała.
Polewę przełóż do osobnej miski i odstaw na bok.
Ciasto – do kielicha blenderowego wrzuć cieciorkę z jabłkiem i daktylami.
Dodaj wszystkie składniki oprócz mąki kokosowej. Zmiksuj ciasto. 
Przełóż miksturę do miski i dodaj mąkę mieszając cały czas.
Możesz dołożyć dodatkową łyżkę mąki jeśli ciasto wygląda na zbyt mokre.
Teraz też możesz wrzucić dodatki, ja lubię suszoną śliwkę (byle nie wędzoną) lub orzechy, laskowe fajnie pasują.
Następnie przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia  lub wysmarowanej olejem.
Piecz około 30-35 min w 180 st. C. 
Wyjmij ciasto z piekarnika, może się ono wydawać miękkie i rozpadające się, ale nie przejmuj się.
Pozwól mu ostygnąć, upewniając się, że po kilku minutach wyjmiesz je z formy, aby nie zwilgotniało.
Po pewnym czasie ciasto zacznie przybierać twardszą konsystencję. 
Gdy ostygnie, przełóż ciasto na talerz i wysmaruj polewą z batata.
Posyp kakao, orzechami, może masz inny pomysł na ozdobienie ciasta. 
Smacznego! 

Dodaj komentarz