Wykorzystujemy pliki cookies.
Polityka Prywatności      
AKCEPTUJĘ

Batatowe bezcukrowe czekoladowe ciacho

Oto przepis, o który prosiła mnie garstka z was! Jest to bardziej chlebek niż ciasto, ponieważ jest w nim mało słodyczy, ale uważam że jest idealny dla tych, którzy chcą zjeść coś słodkiego ale się nie zasłodzić. Można go zjeść z dżemem lub konfiturą, można dodać na bok jogurtu lub masła orzechowego, jest wiele opcji, a najważniejsze jest to, że jest bez glutenu, bez nabiału i bez cukru! Jedyną formą dosłodzenia tego ciasta, jest napar ze stewii. Słodziki ze stewii w postaci białego proszku mnie trochę zniechęcają, dlatego od jakiegoś czasu używam jedynie liści tej rośliny, w formie naparu.

Mam nadzieję, że ten przepis wyda wam się prosty, pamiętaj że jeśli szybko wykonasz ciasto, piekarnik możesz nagrzać tylko raz, najpierw do upieczenia batata, a po chwili do upieczenia całego ciasta. Jednak zanim dodasz do batata jajka, upewnij się że nie jest on okropnie gorący.

Unikać cukru możesz z przeróżnych powodów. Ja w tym miesiącu oduzależniam się od słodkiego smaku, dlatego jestem w pełni zadowolona z tego mało słodkiego ciasta. Może i ty odnajdziesz w nim satysfakcjonującą słodycz!

Batatowe ciacho czoko

1 średni batat
4-5 łyżek kakao 100% 
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka mąki kokosowej
2 jaja eko (opcja vegan 2 jaja siemieniowe czyli 2ł siemienia zmielonego z pół szklanki mleka roślinnego) 
1 szkl. Mleka roślinnego
1 łyżka liści stewii (opcjonalnie ale napar dodaje słodyczy!) 
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatki: orzechy lub suszone śliwki 

Na polewę 
3 łyżki masła orzechowego (dowolne, ja używam fistaszkowego)
Napar powyższych liści stewii
0,5 szklanki mleka roślinnego
Opcjonalnie łyżka kakao

Ciasto:
1. Batata pokrój na grube talarki i upiecz do miękkości w piekarniku (możesz obrać jeśli nie jest ekologiczny) 
2. Zrób napar ze stewii, jesli jej używasz. 1 łyżka liści z jedną szklanką wody, gotuj przez 10 min. 
3. Upieczonego batata wsadź do blendera i zmiksuj na gładko dodając mleka roślinnego. 
4. Dodaj szczyptę soli, jaja lub siemieniowe jaja, sodę oczyszczoną i zmiksuj wszystko razem. 
5. Przełóż do miski i dosyp mąkę kokosową.
6. Wszystko dobrze wymieszaj, i wlej połowę naparu ze stewii (bez liści) 
7. Dodaj kakao i wymieszaj najlepiej używając dłoni.
8. Dodaj orzechy lub suszone owoce.
9. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. 
10. Wyłóż ciasto do foremki (ja używałam jak do tarty, ważne aby naczynie nie było zbyt wysokie) z papierem do pieczenia na dnie (lub wysmarowane olejem) 
11. Piecz około 30 min, aby było lekko przypieczone na wierzchu. 

Polewa:
Możesz zrobić jak już wyjmiesz ciasto z piekarnika. Są dwie opcje, taka z kakao i taka bez. Różnią się tylko dodatkiem kakao. 

1. Drugą połowę naparu ze stewii wsadź do garnuszka. 
2. Postaw garnek na małym ogniu. 
3. Dodaj masło orzechowe i dolej mleka roślinnego.
4. Podgrzej cały czas mieszając. 
5. Jak będzie za gęste to dodaj więcej mleka. 
6. Jeśli chcesz, możesz też dodać tu kakao.
7. Pamiętaj aby nie przypalić masła, ogień ma być minimalny. 
8. Jak się składniki połączą, zalej ciasto od góry i odstaw do wystygnięcia. 

Smacznego!

Dodaj komentarz